Média & Blog

Investiční stříbro: Budeme se učit čínsky?

4. 2. 2013 - Autor: Jan Hájek

Kdo chce úspěšně investovat do stříbra, musí sledovat Čínu. Toto pravidlo platí nejen pro stříbro, ale pro investice do komodit obecně. Čína je vedle USA hlavním hybatelem cen v mnoha komoditách. U stříbra Čína již Spojené státy předstihla. Jaká je role Číny na trhu investičního stříbra? Kolik stříbra spotřebuje čínský průmysl? Jak vypadá čínský trh se stříbrnými šperky? Investují čínské společnosti do stříbra? Podívejme se na nejdůležitějšího globálního hráče na trhu stříbra podrobněji.

Během poslední dekády se význam Číny na globálním trhu stříbra zcela změnil. Z dřívějšího outsidera se Čína stala světovou jedničkou jak pro fyzické investiční stříbro, tak pro papírové burzovní stříbro. Jinak řečeno, čínský trh má dnes zásadní vliv na cenu stříbrných slitků, stříbrných mincí a stříbrných cihel. Čína tedy ovlivňuje i hodnotu spotového stříbra na burze.

Čínská poptávka před deseti lety nepřekročila 70 milionů uncí stříbra. Nyní poptává Čína již 168 milionů uncí stříbra. Důležitým milníkem byl rok 2000, kdy po sérii liberalizačních procesů v Číně vzrostla poptávka po stříbře velmi výrazně. Během deseti let vystoupala v Číně průmyslová spotřeba stříbra z 60 milionů uncí na současných 159 milionů uncí. Například elektrotechnické a elektronické odvětví čínského průmyslu spotřebuje 41 milionů uncí stříbra. Oblast výroby počítačů a mobilních telefonů je doménou čínských továren. Jde o velmi progresivní oblast s rychlou obměnou sortimentu, a proto spotřeba stříbra patrně i nadále poroste.

Jak vypadá klenotnictví a šperkařství? Do šperků směřuje v Číně kolem 50 milionů uncí stříbra, neboť Čína je významným exportérem stříbrných šperků. Podle odhadů objem stříbra zpracovaného v čínském šperkařském průmyslu dále vzroste ze tří důvodů. Prvním je bohatnutí čínského venkova, kde stříbro hrálo po tisíciletí roli platidla a měřítka hodnoty. Druhý důvod vidí odborníci v rozšiřování maloobchodních sítí, včetně prodejen šperků. Třetím důvodem je růst designové kvality šperkařského průmyslu v Číně. Kvalita designu stříbrných prstenů, stříbrných náramků nebo stříbrných náhrdelníků vyrobených v čínských šperkařských továrnách roste – a tomu odpovídá i růst obliby na světových trzích. Čínská výroba stříbrných šperků nyní soutěží o pozici světové jedničky s Indií.

Od roku 2009, v reakci na globální krizi dolaru a eura, přikročila Čína k liberalizaci investičních pravidel pro investování do drahých kovů. To sebou přineslo boom investiční poptávky čínských bohatých vrstev po stříbrných investičních mincích, stříbrných investičních slitcích a stříbrných investičních cihlách. Nyní je čínský trh investičního stříbra i papírového stříbra (stříbrné futures atd.) největší na světě. Čína obchoduje kolem 18 milionů uncí investičního stříbra ve formě mincí, slitků a cihel. Objem fyzického stříbra zobchodovaného na čínském trhu již tvoří téměř desetinu celosvětové investiční poptávky.

Čínské doly nyní produkují téměř 15% celosvětové produkce stříbra. Mnoho stříbra se vyrábí jako vedlejší produkt hlavní těžby – typicky například při výrobě mědi.

Protože je stříbro kovem v průmyslu nenahraditelným, využívají čínské firmy všech možností k manipulaci ceny stříbra. Uměle stlačují ceny stříbra a zároveň při nízkých cenách skupují fyzické stříbro. O těchto praktikách jsme již psali. Je proto zřejmé, že investoři by měli poptávku čínského průmyslu (včetně šperkařství) i investiční poptávku pečlivě sledovat. Lze předpokládat, že právě Čína bude v budoucnu hlavním spotřebitelem stříbra.

——-
Mohlo by Vás zajímat:

Investiční stříbro: Budujeme osobní portfolio (1.část)

Investiční zlato: Lze očekávat příliv padělků i na český trh?

Investiční stříbro: DPH 7% letos skončí

Rok 2013: Jaké ceny zlata a stříbra očekává LBMA?

Investiční stříbro: Poroste poptávka, poroste cena stříbra?

Zpět na články

Nejnovější články


Fed ponechal úrokové sazby beze změny

Fed ponechal úrokové sazby beze změny

2. 5. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Fed včera v souladu s očekáváními oznámil, že vhledem k neklesající míře inflace ponechá úrokové ... číst dále

Poměr cen zlata a stříbra

Poměr cen zlata a stříbra

29. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Dnes se po delší době vracíme k vývoji poměru cen zlata a stříbra. Od května ... číst dále

Cenu zlata významně ovlivnili čínští obchodníci

Cenu zlata významně ovlivnili čínští obchodníci

25. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Čínští obchodníci významně ovlivnili růst cen zlata na historická maxima. Obchodníci na burze v Šanghaji ... číst dále

Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

22. 4. 2024 - Autor: Jiří Jánský
Ministerstvo financí ČR ve své čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu minulý týden oznámilo ... číst dále

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

18. 4. 2024 - Autor: Jindřich Walter
V březnu došlo ve Spojených státech k mírnému zrychlení inflace. Index spotřebitelských cen (CPI), ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE